Excel-fora: consultancy-leed in het klein

Al jaren bezoek ik verschillende Excel-fora om mensen te helpen met hun Excel-uitdagingen. De meeste vragen op fora als worksheet.nl, OfficeForum en en HelpMij.nl zijn eenvoudig van aard; met welke formule kan ik een waarde opzoeken in een lijst? Hoe kan ik tijden bij elkaar optellen?

Vaak echter komen forumleden met complexere vragen. De issues die daaruit ontstaan hebben veel parallellen met consultancytrajecten. Ter lering en vermaak heb ik er een aantal op een rijtje gezet.

Wat is de vraag van de klant?

Voor forumleden blijkt het vaak lastig te zijn hun vraag onder woorden te brengen.  Lees het volgende verzoek:

Onderwerp: regels kopelen

Kan je in een datebase met vele regels ook twee of meerdere regels aan elkaar kopelen ondanks de uitvoeringsdatum werkzaamheden verschillend zijn.

batfink2002

Het zal niet verbazen dat dit lid geen enkele reactie op zijn vraag heeft gekregen.
Veel ellende kan bespaard worden door aan het begin van een traject goed uit te vragen wat iemand wil. Stel (controle)vragen en vat de wens voor een klant samen.  Herhaal dit totdat je begrijpt wat hij bedoelt.

Hardlopers zijn doodlopers

Wat op Excel-fora vaak voorkomt is dat leden de forumvragen als puzzeltjes zien die zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Dit fenomeen heeft een aantal negatieve effecten die ook in de it-contsultancy voorkomen:

Wat is de échte vraag van de klant?

In hun haast met een oplossing te komen wordt dikwijls voorbijgegaan aan de reden waarom een Excel-forum bezoekt: hij zoekt een oplossing voor zijn probleem.

Een vraag die vaak voorbijkomt is bijvoorbeeld hoe de opmaak van cellen kunnen worden gewijzigd op basis van een conditie.

 

;

Testblog

Binnenkort kunt u de eerste echte blog verwachten..